MUTUAL BENEFIT – GROWING AT THE EDGES

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Transgressive Records / PIAS

‘Mutual Benefit’ is de naam van een muzikaal project dat in 2009 opgezet werd door de New Yorkse singer-songwriter Jordan Lee uit Brooklyn. Hij woonde bij de oprichting in Austin, Texas en trok wat later door naar Boston, Massachusetts waar hij enkele nieuwe bandleden rond zich wist te verzamelen. Sinds de start in 2009 werden er in totaal zes digitale albums opgenomen en uitgebracht maar ook vier officiële platen met debuutalbum “Love’s Crushing Diamond” in 2013, “Skip A Sinking Stone” in 2016, “Thunder Follows The Light” in 2018 en het begin oktober 2023 internationaal op de platenmarkt verschenen nieuwe album “Growing At The Edges”.

Jordan Lee schreef de tien nummers voor deze plaat en hij nam ze op in de ‘Honey Jar’-studio in Brooklyn, New York, samen met enkele bevriende instrumentalisten: Gabriel Birnbaum speelde op saxofoon, vibrafoon, orgel en elektrische gitaar en trad op als co-producer van dit album. Concetta Abbate speelde op viool, altviool en mandoline, Nick Jost op contrabas, Sean Mullins op drums en percussie en nog een paar andere muzikanten en vocalisten droegen hun steentje bij aan één of andere track op “Growing At The Edges”.

Deze plaat begint met de sfeervolle albumtiteltrack en heeft een drietal korte muzikale intermezzo’s op de tracklijst staan met de nummers “Remembering A Dream”, “Prefiguring” en “Winter Sun, Cloudless Sky”; rustige instrumentale stukjes muziek die best wel eens behulpzaam zouden kunnen zijn bij momenten van reflectie of meditatie. De algemene teneur van de folky songs op deze plaat kan omschreven worden als relaxerend, sfeervol, melodieus en lichtjes melancholisch, kortom muziek die je in het Radio 1-laatavondprogramma ‘Duyster’ door Ayco en Eppo zou kunnen worden aangeboden.

Ter illustratie van deze bewering willen we u aanbevelen om eens te luisteren naar de twee liedjes uit deze plaat die we hier op video hebben toegevoegd: eerst krijgt u “Untying A Knot” en daarna “Little Ways”, het mooiste en langst durende nummer op deze cd. Andere tracks die volgens ons naast de mooie titeltrack “Growing At The Edges” absoluut de moeite van het beluisteren waard zijn heten “Beginner’s Heart”, “Season Of Flame” en de jazzy en sfeervolle instrumentale albumafsluiter “Signal To Bloom” met knap werk op contrabas en viool. Dit is een plaat die ik thuis in de toekomst zeker nog vaker ga spelen, zij het voornamelijk in de late schemerduistere romantische avonduren en in het aangename gezelschap van mijn geliefde en een lekker wijntje.

(valsam)